En hel djungel av hårvårdsprodukter

Det finns en hel djungel av hårvårdsprodukter och det kan vara svårt att veta vad för typ av produkter man ska använda för att reperara eller förebygga slitet hår. De olika typerna av hårvårdsprodukter fungerar på olika sätt och det gäller därför att hitta en produkt som matchar den personliga hårtypen för att uppnå det bästa resultatet. En grundförutsättning för alla människor är dock att ha en frisk och stark hårbotten. Därför har många hårvårdsprodukter i uppgift att stärka hårstråna, men också att återfukta hårbotten. Att ha ett friskt och fint hår kräver underhållning eftersom att allt hår består av proteiner och det yttre hårstrået i sig inte har något liv. Istället består hårstrået av keratin.

Välj rätt hårvårdsprodukt till rätt tillfälle

De vanligaste hårvårdsprodukterna, det vill säga de som används mest, är schampo och balsam. Schampo har i uppgift att tvätta bort både smuts och fett som fastnat i skiktet runt hårstråna, men det kan också leda till att håret blir torrt eftersom de naturliga oljorna också försvinner i samband med tvätt. Därför är det rekommenderat att använda sig av ett milt schampo och inte tvätta håret för ofta. Balsam, som används efter att schampot sköljts ur, har i uppgift att återfukta håret och göra det glansigt och mjukt. Genom att använda balsam kan man minska slitningen på håret efter användandet av schampo. För att behålla ett friskt hår kan man då och då göra en hårinpackning som ska sitta i några minuter innan den sköljs ur. Det finns inpackningar för de flesta hårtyper och kvaliteter, till exempel för torrt hår.

Andra vanligt förekommande hårvårdsprodukter är de som används i samband med styling, som till exempel spray, mousse och vax. Hårspray gör frisyren stadig, mousse skapar volym och vax formar håret. Stylingprodukterna finns även de för olika hårtyper och kan ha speciella funktioner, som att motverka elektriskt hår eller fungera som ett värmeskydd innan håret plattas eller lockas.